Heb jij ooit eens geprobeerd om Excel te gebruiken, maar het lukte nooit? Dan is deze artikel voor jou. Ik ga in deze artikel bespreken wat Excel is en hoe je het gebruikt. Ik ga natuurlijk niet hebben over de schema’s of de formule’s, dat is weer te moeilijk. Deze artikel is alleen voor als je wilt weten hoe je dingen optelt.

Excel

Excel, of wordt ook genoemd: Microsoft Excel, is een spreadsheet programma (oftewel een rekenblad) dat is ontwikkeld door Microsoft en behoort tot de kantoorsoftwarepakket Microsoft Office. Het is beschikbaar op de besturingssystemen Microsoft Windows en Mac OS X.

Je kan in Excel van alles bijhouden, het is logisch dat veel bedrijven het gebruiken voor het boekhouden van geld. Voordat je leert hoe je Excel gebruikt, wil ik eerst laten zien wat je allemaal ziet.

Cellen

Als je Excel opent, zie je een hoop vakken, ze worden ook cellen genoemd. De cellen hebben allemaal een naam, die bestaan uit één letter en één cijfer. Je kan de namen vinden door:

  1. Eerst de cel selecteren waarvan je de naam wilt weten
  2. Daarna linksboven de spreadsheet kijken
Voorbeeld van een naam

Je ziet dan de naam staan van de cel (bijvoorbeeld: C4, B7, F9), met de naam van de cel kan je het met andere cellen allemaal sommen doen.

Bereken

Om dingen te berekenen in Excel moet je eerst gegevens hebben, bijvoorbeeld met geld of cijfers. In de afbeelding hierboven heb je een voorbeeld van zoiets, het aantal geld per maand. Zeg bijvoorbeeld jij wilt weten hoeveel zakgeld je per maand verdient. Dan moet je:

  1. Eerst C6 selecteren.
  2. Daarna moet je op “Formules” drukken.
  3. Dan moet je op “AutoSom” drukken.
  4. Je ziet dan staan “=SOM(C2:C5)” en dat de cellen boven de cel die je hebt geselecteerd een rechthoek met een patroon, je moet dan op enter drukken.
  5. Als je het goed hebt gedaan staat er nu “€25,00” zoals in de foto hieronder.

Je kan ook andere berekeningen doen met “AutoSom”, maar daar ga ik het nu niet over hebben.

Slot

Je hebt nu geleerd wat Excel is en hoe je optelsommen kan maken. Aangezien dat Excel een best moeilijke programma is, ga ik nu niet meer verder met hoe je het gebruikt. Ik hoop dat deze artikel helpt met Excel gebruiken.

Categorieën: Tipdesk

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *